Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ ΣΕ Υπουργό, Υφυπουργό ΥΜΕ και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής



Ε  Π  Ι  Σ  Τ  Ο  Λ  Η
Προς
Ø τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη· 
Ø τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο·
Ø τον πρόεδρο και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Κοινοποίηση:
§  Πανελλήνια Ομοσπονδία ταξί·
§  Σωματεία ταξί, Περιφερειακά Συμβούλια ταξί, Ραδιοταξί. 

Κύριοι Υπουργοί, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές

     Με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής και τις τοποθετήσεις σας: των Υπουργών κ.κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Μιχάλη Παπαδόπουλου, των Βουλευτών, του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ταξί. Μάλιστα, σε ιστοσελίδες, blog και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κ.λπ.), σελίδες που διαχειρίζονται συνάδελφοι και στις οποίες είναι μέλη χιλιάδες ιδιοκτήτες επαγγελματίες ταξί, έχουν αναμεταδοθεί οι συνεδριάσεις αυτές, προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι επαγγελματίες ιδιοκτήτες ταξί να ενημερωθούν για το Σχέδιο Νόμου και τις προτεινόμενες διατάξεις για τα Ε.Δ.Χ. αυτ/τα.
  Κύριε Υπουργέ παρακολουθήσαμε με πολύ προσοχή το σκεπτικό σας όσο αφορά την αιτιολόγηση για την απόφασή σας να αποσύρετε από το σχετικό άρθρο του Σχεδίου Νόμου τις παραγράφους 16 & 17 («Άρθρο 92Α Ε.Δ.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ (ΕΙΔΜΕΤ)»  του άρθρου 106 που αναφέρονταν στις προϋποθέσεις ίδρυσης Ραδιοταξί, και, επ’ αυτού, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
  Θεωρούμε ότι οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στις δύο παραγράφους δεν είναι ανασχετικές και δεν αντίκεινται στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον κλάδο των ταξί· αντίθετα με αυτές τις διατάξεις αίρονται ισχύοντες σήμερα περιορισμοί, αφού δίδεται η δυνατότητα -με τις οριζόμενες προϋποθέσεις συμμετοχής- στους ιδιοκτήτες ταξί μιας έδρας, όσο μικρής και αν είναι και ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού των ταξί της, να λειτουργήσουν σ’ αυτή ένα ή και δυο Ραδιοταξί. Τούτο σημαίνει ότι σε μια Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) μπορούν να λειτουργούν τόσα ραδιοταξί όσα και οι έδρες Ε.Δ.Χ αυτ/των και αυτό μάλιστα επί δυο, κάτι που δεν συνέβαινε ως σήμερα, λόγω των προβλεπόμενων περιορισμών στο αριθμό των ταξί ή, κυρίως, στον πληθυσμό της έδρας. Θα μπορούσε όμως να προβλεφθεί στην παράγραφο 16 και εδάφιο που να ορίζει ότι: «Η  προϋπόθεση αυτή (50%) δεν  ισχύει στην περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας διαπιστώσουν αποδεδειγμένα ότι, λόγω αδιαφορίας των κατόχων αδειών ΤΑΞΙ της έδρας, δεν είναι δυνατή η δημιουργία νομικού προσώπου με την προβλεπόμενη (50%) πλειοψηφία μελών»., κάτι που προβλέπεται και στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (βλ. εδάφιο β., παρ. 2, άρθρου 4 Π.Δ. 482/87- Α' 220).
Με τις διατάξεις αυτές, δίδεται ένα νομοθετικό πλαίσιο για τον έλεγχο και την λειτουργία (κυρίως των μη ιδιοκτητών ταξί – και μεγάλων εταιρειών) που παρέχουν υπηρεσίες ραδιοταξί μη τηρώντας, στις περισσότερες των περιπτώσεων, βασικές διατάξεις της νομοθεσίας (επιβίβαση από και αποβίβαση σε διαφορετική έδρα Ε.Δ.Χ. αθέμιτο ανταγωνισμό κ.λπ.), εκμεταλλευόμενοι τα κενά του νόμου και την ανυπαρξία οποιοιδήποτε ελέγχου. Επιπλέον, χωρίς να καταστρατηγείται το δικαίωμα του καθενός ενδιαφερόμενου για μεμονωμένη δράση και επιχειρηματικότητα, επιβάλλονται ορισμένοι κανόνες και προϋποθέσεις σε αυτούς που επιθυμούν να παράσχουν υπηρεσίες Ραδιοταξί, κάτι που υποβοηθά και συμβάλλει στην ορθή και μη άναρχη ανάπτυξη των υπηρεσιών αυτών σε έναν κλάδο ευαίσθητο και με ιδιομορφίες, όπου η ανεξέλεγκτη, δίχως κανόνες ανάπτυξη υπηρεσιών ραδιοταξί, σίγουρα θα επιφέρει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
   Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι διατάξεις αυτές (παρ. 16 & 17 αρθ. 106) είναι προς την σωστή κατεύθυνση, είναι απαραίτητες και επιβαλλόμενες συμβάλουν στην εργασιακή ειρήνη και σας παρακαλούμε για τη διατήρηση, τη συζήτηση και την ψήφισή τους. Περαιτέρω, σας γνωστοποιούμε ότι ασφαλώς πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα και στις νέες τεχνολογικές καινοτομίες στον τομέα των επικοινωνιών, άλλωστε πολλά Ραδιοταξί στη Χώρα (και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός τους), είτε αποκλειστικά, είτε παράλληλα με την τεχνολογία VHF, έχουν εντάξει αυτές τις σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας που και εσείς αναφέρατε, μέσω μάλιστα καθαρά δικών τους πόρων, θέλοντας να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την καινοτομία μέσω τηλεφωνίας και διαδικτύου: κλήση ταξί με sms, ιντερνέτ, Smartphones, συναλλαγών με πιστωτική κάρτα, ανάπτυξη από τα ίδια τα ραδιοταξί application – εφαρμογών κ.λπ. στο λειτουργικό τους πλαίσιο.
  Όσο αφορά το «πρόσθετο δικαίωμα ραδιοταξί» (επικόμιστρο) δεν θα σας κουράσουμε, άλλωστε η από 10/09/13 πλήρως τεκμηριωμένη εμπεριστατωμένη και αγωνιώδης επιστολή των συναδέλφων μας, συνδικαλιστών του Κλάδου προς τους κ.κ. Υπουργούς, και η οποία αναγνώσθηκε (και κατατέθηκε στα πρακτικά σας) από τον Βουλευτή κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, τα λέει όλα. Εμείς μόνο θα σας διαβεβαιώσουμε ότι αν ισχύσει διάταξη που επιφέρει την υποχρεωτικότητα του «προσθέτου δικαιώματος ραδιοταξί», οποιουδήποτε χρηματικού ποσού όσο μικρό και αν είναι, με πρόβλεψη μάλιστα ποινών και χρηματικών προστίμων για το νομικό πρόσωπο (Ραδιοταξί) και τον οδηγό που το εισπράττει, θα δημιουργηθεί μια εξαιρετικά δυσάρεστη αναστάτωση στο σύνολο σχεδόν των Ραδιοταξί της Χώρας και σε μεγάλη μερίδα του επιβατικού κοινού, σε μια περίοδο απίστευτης μείωσης του έργου μας λόγω ακριβώς της οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών επιβατικού κοινού των ταξί.

Δια Ταύτα
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ
1.  Για επαναφορά και την ψήφιση των παραγράφων 16 & 17 («Άρθρο 92Α Ε.Δ.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ (ΕΙΔΜΕΤ)» του άρθρου 106 του Σχεδίου Νόμου·
2.  την κατάργηση υποχρέωσης είσπραξης του «πρόσθετου δικαιώματος» από τα Ραδιοταξί·
3.  τον καθορισμό του ύψους των δεικτών του από το μηδέν έως τα ανώτατα ισχύοντα σήμερα ποσά·
4.  την δυνατότητα στο νομικό πρόσωπο (Ραδιοταξί) να καθορίζει το ακριβές χρηματικό ποσό του «πρόσθετου δικαιώματος» (από το μηδέν μέχρι και το μέγιστο επιτρεπόμενο - 1,92 € σήμερα), κοινοποιούμενης της σχετικής απόφασης, πέρα των άλλων, στην οικεία Περιφέρεια και στις Αρμόδιες Φορολογικές Αρχές.

                                                22 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ (όπου Σ.Π. Συνεταιρισμός Ραδιοταξί, όπου Α.Ε. Εταιρεία Ταξί
01) Αλεξανδρούπολης (Σ.Π.) Λαζαρίδης Σάββας
02) Άργους (Σ.Π.) Αναστάσιος Σαρβανάκης
03) Άρτας Σπύρος Παππάς
04) Βέροιας (Σ.Π.) Στέλιος Γεωργιάδης 
05) Γυθείου (Σ.Π.) Δημήτρης Τζανάκος 
06) Δράμας Κυριακού Σπύρος
07) Εδέσσης (Σ.Π.) Μάριος Πούπης
08) Καβάλας (Σ.Π.) Γρηγόρης Αποστολίδης                                                                  
09) Καλαμάτας (Σ.Π.) Βασίλειος Πικιός 
10) Καστοριάς (Σ.Π.) Νίκος Τοτονίδης
11) Κατερίνης (Σ.Π.) Γιώργος Παρθενίδης
12) Κιάτου Παναγιώτης Ρηγόπουλος
13) Κοζάνης (Σ.Π.) Αντώνης Γαλάνης
14) Κομοτηνής Τσιότρας Αρης
15) Κορίνθου Κυριάκος Μπάκουλης                                                                    
16) Λουτρακίου (Σ.Π.) Δημήτρης Μαυραγάνης
17) Μυτιλήνης Κων/νος Νέστορας 
18) Ναυπλίου (Σ.Π.) Δημήτρης Γκοβάνης
19) Ξάνθης (Σ.Π.) Στέλιος Γουναρίδης
20) Πτολεμαΐδας Ιωάννης Παγκαλίδης
21) Σερρών (Α.Ε.) Βασίλειος Βαγενάς
22) Σπάρτης Γεώργιος Κούτσαρης
23) Τρίπολης (Σ.Π.) Γεώργιος Γιαλής
24) Χαλκιδικής Πρόδρομος Μιστιλίδης

Για λήψη της Επιστολής ΕΔΩ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Προς Τον πρόεδρο και τα μέλη του Προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ταξί· Κοινοποίηση: Σωματεία ταξί, Περιφερειακά Συμβούλια ταξί, Ραδιοταξί.

                                                       ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αποστολίδη Γρήγορη προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ταξί Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης & πρόεδρου Eurotaxi Καβάλας & μέλους Δ.Σ. Σωματείου ταξί Καβάλας·
Γεωργιάδη Στέλιου αντιπροέδρου του Συνεταιρισμού Ραδιοταξί Βέροιας «ΕΡΜΗΣ»
Βασιλάκη Βαγγέλη μέλους Δ.Σ. Σωματείου ταξί Πτολεμαΐδας·
Δεληάγγελου Νίκου γ.γ. Σωματείου ταξί Χαλκιδικής·
Κορδώση Γιάννη προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ταξί Πελοποννήσου & πρόεδρου Σωματείου ταξί Κορίνθου & μέλους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ταξί·
Πιπερίδη Νίκου γ.γ Σωματείου ταξί Λάρισας·
Ροϊνού Σωτήρη πρόεδρου του Σωματείου ταξί Σπάρτης & μέλους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ταξί·
Σπανού Παναγιώτη προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ταξί Βορείου Αιγαίου & πρόεδρου του Σωματείου ταξί Μυτιλήνης.


ΘΕΜΑ: «Ενότητα του Κλάδου»

Αγαπητέ πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι του Προεδρείου της Ομοσπονδίας

Η επιστολή που αποστείλατε σήμερα προς τα Σωματεία μέλη της Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α., πέρα από αόριστη, είναι αποκαρδιωτική, προκαλεί θλίψη και, εν πολλοίς, θυμίζει άλλες εποχές. Στην προσπάθειά σας να βρείτε ερείσματα στα Σωματεία, προκειμένου να νομοθετείτε ότι εσείς θέλετε, συσκοτίζετε -σκοπίμως- τα πράγματα. Για να επιτύχετε το στόχο σας επισείετε τον μπαμπούλα της διάσπασης, σε έναν Κλάδο που είναι αρραγής και ενωμένος και από το μόνο που κινδυνεύει είναι από τις δικές σας πρακτικές και δράσεις. Δεν θα μπούμε στην ουσία του σχεδίου νόμου και των διατάξεων που συζητούνται στη Βουλή αυτές τις ημέρες. Σε πολλά από αυτά συμφωνούμε σε άλλα όχι. Το θέμα όμως δεν είναι για ποια συμφωνούμε εμείς και για ποιά εσείς, αλλά το τι έχει παραχθεί ως επιθυμία, απόφαση και πρόταση του Κλάδου. «Γενική Συνέλευση χωρίς μέλη δεν μπορεί να γίνει» γνωστοποιούσατε γραπτώς πριν λίγες βδομάδες, απαντώντας στις εκκλήσεις και την αγωνία συναδέλφων από ολόκληρη τη Χώρα για την αναγκαιότητα πραγματοποίησής της. Εκεί θα μπορούσαν όλα αυτά να έχουν συζητηθεί δημοκρατικά και να έπαιρνε τις όποιες αποφάσεις του ο Κλάδος. Όχι να αποφασίζει άλλος για εμάς χωρίς εμάς.
Από το 2010 τα πρώτα Ραδιοταξί έχουν κόψει το επικόμιστρο. Πότε συζητήθηκε αυτό σε Κλαδικό Συμβούλιο ή Γενική Συνέλευση, το να τιμωρείται δηλαδή η μη είσπραξη του επικομίστρου, κάτι που έχει λειτουργήσει ευεργετικά σε όσα ραδιοταξί το μείωσαν δραστικά ή το κατάργησαν; Και οι δεκάδες πρόεδροι και εκπρόσωποι Ραδιοταξί που επικοινωνούμε καθημερινά, συνάδελφοι που εκπροσωπούν ραδιοταξί μεγάλων εδρών, πρωτευουσών νομών, γιατί ούτε ένας απ’ αυτούς δεν μας έχει πει ότι ρωτήθηκε από τον πρόεδρο ή από κάποιο άλλο μέλος του Προεδρείου για τη γνώμη του για το θέμα αυτό; Αναρωτιόμαστε αν και ποιους επιλεκτικά ρωτήσατε; Αποτελούν αυτοί την πλειοψηφία του Κλάδου; Επίσης αναρωτιόμαστε ποια είναι τα Σωματεία και τα Ραδιοταξί που δεν είναι μέλη της Ομοσπονδίας και απευθύνθηκαν στους Υπουργούς; Εξειδικεύουμε την ερώτηση: τα Ραδιοταξί της Χώρας, το στήριγμα, τη σάρκα και τα οστά του Κλάδου μας δεν τα θεωρείτε εσείς μέλη της Ομοσπονδίας;
 Επειδή έχουν περιέλθει στην γνώση μας ότι ορισμένοι πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα που έχουν στρέψει προς εμάς, για τις επιστολές που αποστείλαμε τις τελευταίες ημέρες στους Υπουργούς κ.κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και Μ. Παπαδόπουλο, ότι τάχα κάναμε ζημιά στον Κλάδο, και ετοιμάζονται να ρίξουν συνδικαλιστικές ευθύνες σε εμάς ως διασπαστές και αντικαταστατικούς, τους λέμε ότι πλανούνται οικτρά. Εμείς απευθυνθήκαμε στην πολιτική ηγεσία, κοινοποιώντας τις σκέψεις μας ταυτόχρονα και σε ολόκληρο τον Κλάδο, προτείνοντας την προαιρετική είσπραξη του επικομίστρου και καθορισμό του ύψους του από μηδέν έως 1,92 €· εστιάσαμε σε αυτό και μόνο το θέμα, καθώς και στην έναρξη άμεσου διαλόγου για ένα ευέλικτο τιμολόγιο που θα μας κάνει ανταγωνιστικούς σε αυτούς που ανενόχλητοι και με τη βούλα του νόμου είναι μέσα στο έργο μας. Πράξαμε τούτο αγωνιώντας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των ραδιοταξί μας. Εμμένουμε στην πρότασή μας για προαιρετικό επικόμιστρο, δυνατότητα ευέλικτων τιμολογιακών παροχών/εκπτώσεων, διαφορετικών του τιμολογίου, από τα νομικά πρόσωπα (συνεταιρισμούς, Ραδιοταξί, Σωματεία κ.λπ.), έναρξη διαλόγου στα θεσμικά όργανα (άμεση σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης που έπρεπε να είχε γίνει και δεν έχει γίνει)  για λήψη απόφασης προς την κατεύθυνση για ένα πιο ευέλικτο τιμολόγιο (και αναφερόμαστε σε όλους τους δείκτες του), που ναι μεν δεν θα πρέπει να είναι παντελώς ελεύθερο και ασύδοτο, θα μας δίνει όμως περιθώρια ανάπτυξης, ευελιξίας και υγιούς ανταγωνισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τους νέους -αυξανόμενους- ανταγωνιστές μας που μας επέβαλαν τα τελευταία δυο χρόνια και οι οποίοι έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα/όπλο εναντίον μας, του συμβατικού Ε.Δ.Χ. ταξί δηλαδή, που δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ταξί με χαμηλότερες και ανταγωνιστικότερες τιμές.
Τέλος, το μέγα ζητούμενο όλων μας, η Ενότητα δηλαδή, δεν πρέπει να την επικαλούμαστε και να τη ζητούμε στα λόγια μόνο, αλλά και με πράξεις. Η αποφυγή διαλόγου, συνελεύσεων, διαβουλευτικών διαδικασιών και η λήψη αποφάσεων με ελάχιστους, ολίγους ή από έναν μόνο, πάντα θα αποτελεί και την αιτία για την επισημοποίηση της διαφορετικής προσέγγισης.

20 Σεπτεμβρίου 2013
Με Συναδελφικούς χαιρετισμούς

Αποστολίδης Γρήγορης  τηλ.: 6936 134620, e-mail: apostolidistaxi@gmail.com
Βασιλάκης Βαγγέλης  τηλ.: 6976 697148, e-mail: taxi.ptolemeos@gmail.com
Γεωργιάδης Στέλιος  τηλ.: 6974 788816, e-mail: geovet@vernet.gr
Δεληάγγελος Νίκος  τηλ.: 6942 017183, e-mail: ekfrasi1@yahoo.gr
Κορδώσης Γιάννης  τηλ.: 6944 189676, e-mail: johnbytaxi@yahoo.gr
Πιπερίδης Νίκος  τηλ.: 6942 437374, e-mail: nickripper258@gmail.com
Ροϊνός Σωτήρης  τηλ.: 6937 134229, e-mail: sroinos@gmail.com
Σπανός Παναγιώτης  τηλ.: 6938 063415, e-mail: panspanos3@yahoo.gr

ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΗΓΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α.

ΠΡΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Επιστολή για άμεση απάντηση
ΑΘΗΝΑ 20/09/2013   
                

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Γνωρίζετε  όλοι,  ότι στη Βουλή έχει κατατεθεί και συζητείται το νομοσχέδιο του ΥΜΕ το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν τον κλάδο.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ρυθμίσεις  αυτές  είναι αποτέλεσμα των περιφερειακών συνδιασκέψεων και είναι θέματα που στοχεύουν στην θεσμική θωράκιση , στην επιβίωση και προοπτική του κλάδου.
Παρατηρείται το φαινόμενο τις τελευταίες μέρες, είτε πρωτοβάθμια σωματεία, 
είτε ράδιο ταξί που δεν είναι μέλη της Ομοσπονδίας να στέλνουν επιστολές στον Υπουργό Μεταφορών κ. Χρυσοχοίδη και στον πρόεδρο της επιτροπής κ.  Βλάχο και
να εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις για πολλά θέματα και ειδικά για το τιμολόγιο.
Ενημερώνουμε όλους ότι,  η παράκαμψη του θεσμικού οργάνου που είναι η Ομοσπονδία , είναι  βασική αντικαταστατική  λειτουργία ,αποδυναμώνει και απονευρώνει τον κλάδο και βάζει τα διασπαστικά θεμέλια για το θεσμικό μας όργανο.
Στην εποχή που βρισκόμαστε ,έχουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη την ενότητα και την ενιαία έκφραση.
Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι,  η θέση της Ομοσπονδίας για την τιμολογιακή πολιτική  είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε και αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο.
Το ζήτημα αυτό, έχουμε πει ότι,  θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στα όργανα του κλάδου προκειμένου να διαμορφώσουμε τη νέα πρόταση στο μέλλον.

Καλούνται ΑΜΕΣΑ  τα σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας να υπογράψουν την παρούσα επιστολή  και να την στείλουν άμεσα με φαξ στην ΠΟΕΙΑΤΑ.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστολή προς Υφυπουργό ΥΠΥΜΕΔΙ κ. Μιχ. Παπαδόπουλο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
Αποστολίδη Γρήγορη προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ταξί Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης & πρόεδρου Eurotaxi Καβάλας & μέλους Δ.Σ. Σωματείου ταξί Καβάλας·
 Βασιλάκη Βαγγέλη μέλους Δ.Σ. Σωματείου ταξί Πτολεμαΐδας·
Δεληάγγελου Νίκου γ.γ. Σωματείου ταξί Χαλκιδικής·
Κορδώση Γιάννη προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ταξί Πελοποννήσου & πρόεδρου Σωματείου ταξί Κορίνθου & μέλους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ταξί·
Πιπερίδη Νίκου γ.γ Σωματείου ταξί Λάρισας·
Ροϊνού Σωτήρη πρόεδρου του Σωματείου ταξί Σπάρτης & μέλους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ταξί.

Προς τον

Τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών
& Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο

Κοινοποίηση:
Πανελλήνια Ομοσπονδία ταξί·
Σωματεία ταξί, Περιφερειακά Συμβούλια ταξί, Ραδιοταξί. 

ΘΕΜΑ: «Πρόσθετο Δικαίωμα» Ραδιοταξί

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Στο Σχέδιο Νόμου «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών - Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε εχθές (09/09/13) από το Υπουργείο σας προς ψήφιση στη Βουλή και στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ', «ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ» περιλαμβάνονται διατάξεις για τα Ραδιοταξί, που αν ψηφιστούν και ισχύσουν ως αναφέρονται θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα σε αυτά. Και αναφερόμαστε κυρίως στο «πρόσθετο δικαίωμα Ραδιοταξί» (επικόμιστρο)  που οι σχετικές αναφερόμενες διατάξεις υποχρεώνουν τους οδηγούς των ταξί που είναι ενταγμένοι σε νομικά πρόσωπα (Ράδιο ταξί) να το εισπράττουν σε κάθε διαδρομή που εξυπηρετούν μέσω του κέντρου του Ραδιοταξί. Επιπλέον προβλέπεται, ότι, εφόσον στη μη είσπραξη του «πρόσθετου δικαιώματος» από τους οδηγούς έχει συμπράξει και το Ραδιοταξί, επιβάλλονται σ’ αυτό οι ανάλογες -προβλεπόμενες- κυρώσεις. Επίσης, στη σχετική παράγραφο (18), προβλέπεται θέση λειτουργίας του ταξιμέτρου με την επιβίβαση του πελάτη· αυτό ισχύει, ασφαλώς, όταν η επιβίβαση γίνεται εντός των ορίων της περιμετρικής της έδρας του Ραδιοταξί. Εδώ καταθέτουμε τον πρώτο προβληματισμό/ερώτημά μας: Τι θα ισχύει όταν η επιβίβαση του πελάτη γίνεται εκτός των ορίων της περιμετρικής ζώνης μιας έδρας; Με τα ισχύοντα, σήμερα, όταν η επιβίβαση γίνεται εκτός των ορίων της περιμετρικής, το ταξίμετρο τίθεται σε λειτουργία στα όρια αυτής.
Πριν σας παραθέσουμε τους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή μας, η ισχύς μιας τέτοιας διάταξης (υποχρεωτική είσπραξη «πρόσθετου δικαιώματος») θα επιφέρει πλήγμα στα Ραδιοταξί, επιγραμματικά, θα αναφερθούμε στην ισχύουσα κατάσταση. Το επικόμιστρο στα Ραδιοταξί ίσχυσε για πρώτη φορά το 1991 (Απόφ. ΥΜΕ.: 27080/444/11-10-91 – ΦΕΚ Β΄ 845 15/10/91) και ως κύριος λόγος επιβολής τους ήταν, πέρα από την παροχή κινήτρου για δημιουργία τέτοιων δικτύων προς την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η δυνητική κάλυψη της κενής διαδρομής (χωρίς ταξίμετρο - εντός περιμετρικής ζώνης) από την ανάληψη της εντολής/κλήσης μέχρι την επιβίβαση του πελάτη. Από τότε και μέχρι σήμερα σε κάθε Απόφαση του Υπουργού Μεταφορών για τον καθορισμό/αναπροσαρμογή των δεικτών του κομίστρου Ε.Δ.Χ. αυτ/των περιλαμβάνονταν και αυτοί οι δείκτες, όπου η ισχύουσα: A 5790/575/24−4−2009 (B΄ 756) Απόφασή σας όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. Α 17463/1654/22−4−10 (Β΄ 566) Απόφαση ορίζει ως πρόσθετο δικαίωμα Ραδιοταξί: α) το ποσό του 1.70 € (πλέον 13% ΦΠΑ) στην απλή κλήση και β) ποσό 3,00 έως 5,00 € (πλέον 13% ΦΠΑ) για το προκαθορισμένο χρόνο (ραντεβού). Το πρόσθετο αυτό δικαίωμα από την αρχή της επιβολής του (το 1991) εισπράττονταν από όλα σχεδόν τα Ραδιοταξί της Χώρας· μάλιστα ορισμένα Ραδιοταξί -παρανόμως- εισέπρατταν έως και το διπλάσιο αυτού, κάτι που ανάγκασε το Υπουργείο σας να προβλέψει κυρώσεις για αυτές τις πρακτικές (ν. 3534/2007 άρθ. 17, παρ. 3 – Α΄ 40).
Από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, που η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση χτύπησε όσο κανέναν άλλο τον Κλάδο μας, τα Ραδιοταξί βλέποντας την θλιβερή πραγματικότητα, δηλαδή την κατάρρευση του μηνιαίου αριθμού κλήσεων, και για να επιβιώσουν, προχώρησαν  (αμφισβητούμενο και αντικρουόμενες οι απόψεις για το νόμιμο ή παρά το νόμο) στη δραστική μείωση ή στην κατάργηση του «πρόσθετου δικαιώματος». Η Βέροια, η Καβάλα, η Νάουσα, η Καλαμάτα, οι Σέρρες, η Πτολεμαΐδα, η Λαμία, η Χαλκίδα, η Σπάρτη, η Λειβαδιά, η Θήβα, η Κομοτηνή, η Μεσσήνη είναι μερικές από τις πάρα πολλές μεγάλες και μικρότερες πόλεις της Περιφέρειας όπου τα οικεία Ραδιοταξί, προκειμένου να συγκρατήσουν την κατρακύλα, αλλά και να δώσουν ένα κίνητρο στον πολίτη/πελάτη τους μείωσαν ή κατάργησαν στις περισσότερες των περιπτώσεων το «πρόσθετο δικαίωμα»· αλλά και ορισμένα Ραδιοταξί της Αττικής έχουν μειώσει η καταργήσει το «πρόσθετο δικαίωμα». Επιπλέον, εκτός της οικονομικής κρίσης, ένα σωρό άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στην μείωση του έργου των Ραδιοταξί· μερικοί από τους κυριότερους είναι: η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας, όπου, κυρίως στις πόλεις της Περιφέρειας που οι διαπροσωπικές σχέσεις οδηγού ταξί και πελάτη είναι ισχυρές, επέφερε έναν ανταγωνιστή που δεν υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες. Σ΄ αυτή λοιπόν την οικονομική κρίση που ο πολίτης υπολογίζει και το μισό ευρώ, οι οδηγοί των ταξί σταλιάζουν με τις ώρες στις πιάτσες, η τηλεφωνική επαφή του πελάτη απευθείας στον οδηγό ταξί αποτελεί κίνητρο κέρδους και για τους δυο. Μη καταβολή «πρόσθετου δικαιώματος» στον πρώτο, δουλειά (που δεν έχει και παλεύει για να βρει) στον δεύτερο. Επίσης, η ιλιγγιώδης ανάπτυξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (τηλεφωνίας, ιντερνέτ, Smart Phones, application – εφαρμογών κ.λπ.)έχει αλλάξει πολλά από τα δεδομένα της λειτουργίας των Ραδιοταξί που μέχρι πριν μια πενταετία είχε ως μοναδικό τρόπο λειτουργίας την κλασική τεχνολογία του VHF. Σήμερα είναι δυνατή η λειτουργία Ραδιοταξί με λιγότερους ή καθόλου υπαλλήλους (ραδιοτηλεφωνήτριες), κάτι που συμβαίνει σε πάρα πολλά Ραδιοταξί. Τέλος, με την ισχύ του ν. 4070/12 που απελευθερώνει και επιτρέπει την ίδρυση όλων των εταιρικών μορφών στα Ε.Δ.Χ. αυτ/τα, του ν. 4072/12 (νέα εταιρική μορφή ΙΚΕ), αλλά και η παρουσία τρίτων (μη ιδιοκτητών ταξί), εταιριών που παρέχουν -ως ενδιάμεσοι- υπηρεσίες Ραδιοταξί οδήγησαν σε αύξηση του ανταγωνισμού.    
Με όλα αυτά λοιπόν αναρωτιόμαστε και προβληματιζόμαστε:
1.  Πως είναι δυνατόν σήμερα το επιβατικό κοινό αυτό των πόλεων (ουσιαστικά το σύνολο σχεδόν του επιβατικού κοινού των ταξί της - τουλάχιστον Περιφέρειας) που γνωρίζει ένα συγκεκριμένο ποσό στη διαδρομή του να αποδεχθεί μια τέτοια αλλαγή/ανατροπή με την υποχρεωτική επιπλέον καταβολή του «πρόσθετου δικαιώματος», έστω αν και αυτό είναι λιγότερο από σήμερα;
2. Τι αντίχτυπο και ποιες συνέπειες θα έχει αυτό στην αξιοπιστία και τον κύκλο εργασιών των Ραδιοταξί όταν μάλιστα η οικονομική δυσπραγία των πολιτών έχει αυξανόμενο ρυθμό και ο αριθμός των πελατών μας είναι συνεχώς μειούμενος;   
3.  Πως είναι δυνατόν να πείσουμε τους εναπομείναντες πελάτες μας για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας ρύθμισης, αύξησης του κομίστρου δηλαδή, όταν αυτοί είναι κυρίως συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, ασθενείς και στους οποίους έχει περικοπεί ο μισθός ή σύνταξη και το ταξί το παίρνουν από ανάγκη και μόνο;
4. Ποιο θα είναι το αντίκτυπο και το μερίδιο ευθύνης για την Πολιτεία και το Υπουργείο μια ενδεχόμενη αύξηση και πως θα αντιμετωπισθεί από τα μέσα ενημέρωσης;
5. Πως είναι δυνατόν και εφικτό σε μια Χώρα, με τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να ελεγχθεί ο ανταγωνιστής του Ραδιοταξί αν εισπράττει ή όχι το «πρόσθετο δικαίωμα»;
6. Γιατί με τις -προτεινόμενες- ρυθμίσεις επιβάλλεται ένας ιδιότυπος «ρατσισμός» εναντίον του νομικού προσώπου (Ραδιοταξί) σε σχέση με το φυσικό πρόσωπο (ιδιοκτήτης/οδηγός ταξί), όταν το Ραδιοταξί υποχρεούται στην είσπραξη «πρόσθετου δικαιώματος» και ο οδηγός του ταξί είναι ελεύθερος να μισθωθεί μέσω του κινητού τηλεφώνου του χωρίς σ’ αυτόν να επιβάλλεται (και ούτε αυτό είναι φυσικά δυνατό να συμβεί) η είσπραξη «πρόσθετου δικαιώματος»; Δεν αποτελεί αυτό έναν καταφανώς άδικο και αθέμιτο ανταγωνισμό που σχηματοποιείται με απόφαση και επιβαλλόμενους περιορισμούς από την ίδια την Πολιτεία;
Το πλέγμα των Ραδιοταξί είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και ζωτικής σημασίας κομμάτι για τον Κλάδο μας και η όποια οργάνωσή του θα πρέπει να εδράζεται κυρίως εκεί. Μονοσήμαντες νομοθετικές πρωτοβουλίες χωρίς εμβάθυνση του όλου θέματος δεν θα επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και δεν θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι δυνατόν το κύριο νομοθετικό πλαίσιο των Ραδιοταξί να διέπεται από Προεδρικά Διατάγματα (482/87 & 587/88) περασμένων δεκαετιών, επικρατουσών σήμερα εντελώς διαφορετικών επαγγελματικών, κοινωνικών, οικονομικών και τεχνολογικών συνθηκών.
Εμείς προτείνουμε:
1.  καταρχάς, την κατάργηση υποχρέωσης είσπραξης του «πρόσθετου δικαιώματος» από τα Ραδιοταξί·
2. τον καθορισμό του ύψους των δεικτών του από το μηδέν έως τα ανώτατα ισχύοντα σήμερα ποσά·  
3. την δυνατότητα στο νομικό πρόσωπο (Ραδιοταξί) να καθορίζει το ακριβές χρηματικό ποσό του «πρόσθετου δικαιώματος», κοινοποιούμενης της σχετικής απόφασης, πέρα των άλλων, στην οικεία Περιφέρεια και στις Αρμόδιες φορολογικές Αρχές. Άλλωστε το δικαίωμα καθορισμού ακριβές ποσού του δικαιώματος δίνεται στο νομικό πρόσωπο και σήμερα, δεδομένου ότι το ποσό του προκαθορισμένου ραντεβού (3,00 – 5,00 €), έμμεσα προκύπτει ότι το καθορίζει με σχετική απόφασή του το κάθε Ράδιο ταξί.   
4. Την άμεση έναρξη διαλόγου για ένα πιο ευέλικτο τιμολόγιο (και αναφερόμαστε σε όλους τους δείκτες του), που ναι μεν δεν θα πρέπει να είναι παντελώς ελεύθερο και ασύδοτο, θα δίνει όμως περιθώρια ανάπτυξης και υγιούς ανταγωνισμού σε έναν κλάδο που ουσιαστικά πένεται· κυρίως όμως θα μας δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τους νέους -αυξανόμενους- ανταγωνιστές μας που η Πολιτεία επέβαλε τα τελευταία δυο χρόνια (ΕΔΧ ΕΙΔ.ΜΙΣΘ, ΕΙΧ ενοικιαζόμενα μετά οδηγού, Βαν Ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων) και αυτούς που σχεδιάζει να επιβάλει τώρα (ΕΔΧ αυτ/τα ΕΙΔΜΕΤ) και οι οποίοι έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα/όπλο εναντίον του -συμβατικού- ΕΔΧ ταξί, που δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ταξί με χαμηλότερες/ανταγωνιστικότερες τιμές. 
Κύριε Υπουργέ είμαστε πεπεισμένοι ότι η ευρυμάθεια και το εξαιρετικό ενδιαφέρον σας για τα θέματα του Κλάδου μας -και κυρίως της Περιφέρειας-, καθώς και η επιθυμία σας για λύση θα σας οδηγήσουν να ενσκήψετε άμεσα στο θέμα που σας εκθέσαμε. Θα ικανοποιηθούμε ιδιαιτέρως αν βρείτε το χρονικό περιθώριο για να συνδιαλαγούμε και δια ζώσης.

10 Σεπτεμβρίου 2013
Με εκτίμηση!

Αποστολίδης Γρήγορης (τηλ.: 6936 134620, e-mail: apostolidistaxi@gmail.com)
Βασιλάκης Βαγγέλης (τηλ.: 6976 697148, e-mail:taxi.ptolemeos@gmail.com
Δεληάγγελος Νίκος (τηλ.: 6942 017183, e-mail:ekfrasi1@yahoo.gr)
Κορδώσης Γιάννης (τηλ.: 6944 189676, e-mail:johnbytaxi@yahoo.gr)
Πιπερίδης Νίκος (τηλ.: 6942 437374, e-mail:nickripper258@gmail.com)
Ροϊνός Σωτήρης (τηλ.: 6937 134229, e-mail:sroinos@gmail.com)

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΚΤΕΛ: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ

Το αρχείο (δέκα σελίδων) είναι διατάξεις που αφορούν τα Ε.Δ.Χ. αυτ/τα και έχουν ενταχθεί σε Σχέδιο Νόμου για τις Υπεραστικές Μεταφορές (ΚΤΕΛ). Για λήψη του αρχείου → ΕΔΩ


 πηγη: spartitaxi

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Χορήγηση νέων αδειών Επιβατηγών Δημοσίας Χρήσεως στη Χαλκιδική (3/9/2013)

                  


Σήμερα Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, πραγματοποιήθηκε μία σεμνή τελετή στην οποία παραδόθηκαν στους δικαιούχους οι νέες άδειες Επιβατηγών Δημοσίας Χρήσεως, κατόπιν σχετικής προκήρυξης διαγωνισμού.
Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής εξέδωσε 37 νέες άδειες, 13 εξ αυτών επιβατηγών ειδικής μίσθωσης (μικρό λεωφορείο 9 θέσεων) και 24ων αδειών ΤΑΞΙ. Έδρα τους ορίστηκε όλη η εδαφική περιφέρεια της Χαλκιδικής.
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Π.Κ.Μ. και Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος ευχήθηκε στους δικαιούχους καλή σταδιοδρομία στο νέο επάγγελμα που επέλεξαν. Τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του επαγγέλματός τους τόσο στον Τουριστικό τομέα, όσο και στην καθημερινή μετακίνηση των πολιτών  σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΚΜ κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Χαράλαμπος Σαρόγλου και Δημήτριος Μήτσιου καθώς και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε.Χ.