Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

                                     Κλαδικό συμβούλιο 


Θα είναι τουλάχιστον αφελής όποιος νομίζει ότι το κλαδικό συμβούλιο ήταν χωρίς ουσιαστική αξία γιατί αν μη τι άλλο θα ήταν σαν να κλείνει τα μάτια στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί μετά την ψήφιση των 4070 , 4093 και 4199 καθώς και όλων των διευκρινιστικών εγκυκλίων οι οποίες αναφέρονται σε αυτούς τους νόμους . Δεν μου άρεσε ποτέ να μηδενίζω ,να τσουβαλιάζω ,να απαξιώνω , την δουλεία των συναδέλφων που υπηρετούν τον κλάδο . Ασκώ κριτική στους ανθρώπους που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τις αποφάσεις της βάσης και την ασκώ πολύ έντονα όταν αντιλαμβάνομαι ότι παρεκκλίνουν των εντολών που έχουν πάρει ή όταν εσκεμμένα αρνούνται να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που ορίζει το καταστατικό έτσι ώστε να μην έχουν καν εντολές και άρα επικαλούμενοι την πίεση του χρόνου αποφασίζουν και πράττουν κατά το δοκούν . Άλλωστε αυτός θεωρώ ότι είναι και ο ρόλος μου ως ομόσπονδου συνέδρου . Δεν ονειρεύομαι να γίνω βεζίρης στην θέση κανενός βεζίρη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποποιούμαι το δημοκρατικό δικαίωμα - υποχρέωση στο εκλέγειν και εκλέγεσθε άλλωστε αν το έκανα αυτό δεν θα ήμουν και στην θέση του Γραμματέα του σωματίου μου . Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα – ένα γιατί στόχος μου δεν είναι να μπερδέψω αλλά ίσως να διευκολύνω την διαδικασία σκέψης και ανάλυσης των πεπραγμένων . Τι διαφορετικό είχε αυτό το κλαδικό από τα προηγούμενα κλαδικά συμβούλια . 
1. Στο κλαδικό αυτό λοιπόν δεν ήταν μόνο οι πρόεδροι και οι γραμματείς των σωματείων ως συνήθως αλλά ήταν καλεσμένοι και οι πρόεδροι και οι γραμματείς των ράδιο ταξί πράγμα που προβλέπεται από το καταστατικό σε ειδικές σοβαρές περιπτώσεις για θέματα του κλάδου και για ειδικά θέματα που αφορούν τα ραδιοταξί.
Θέματα του κλαδικού συμβουλίου 
1. Νομοθετικό πλαίσιο - Ν. 4199/2013
2. Προοπτική του Επαγγέλματος – Προτάσεις Απόψεις
3. Οικονομική Ενημέρωση
Εδώ λοιπόν η ομοσπονδία σοφά έπραξε θα έλεγε κάποιος λόγο του Ν.4199 και μακάρι να λειτουργούσε έτσι πάντα, κάλεσε τους άμεσα ενδιαφερομένους (βεβαίως κατόπιν εορτής ) για να τους ενημερώσει σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πήρε εφόσον στο παρελθόν δεν τους είχε ξανακαλέσει και δεν το είχαν δεσμεύσει ηθικά τουλάχιστον με τις αποφάσεις ή καλύτερα με τις γνωμοδοτήσεις τους .Αλώστε προβλέπεται και από το καταστατικό ότι οι γνωμοδοτήσεις δεν είναι δεσμευτικές για το προεδρείο .
2. Επί της ευκαιρίας τα ραδιοταξί κλείσαμε και τα ραντεβού τους για την δημιουργία πανελλαδικών τηλεφωνικών δικτύων 19785 13555 14579 11111 έτσι ώστε να μην πάει ο χρόνος χαμένος και μας φάνε οι<< άλλοι>> στην στροφή . Πρέπει να διευκρινίσω εδώ για να μην υπάρξει παρανόηση ότι όταν βλέπεται την λέξη <<άλλοι>> εννοώ τους αντιπάλους συναδέλφους . Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε σε διπλανό ξενοδοχείο και όσοι δεν ήταν <<άλλοι>> έφυγαν από το κλαδικό στις 17:30 μμ. έτσι ώστε να είναι νωρίς –νωρίς στην συνάντηση τους . Παράλληλα λοιπόν μετά της 18:00 μ.μ. γινόταν δυο συγκεντρώσεις ταξιτζήδων . Αυτών και των άλλων . Για να μπορέσω να ικανοποιήσω την σκέψη σας γινόταν το εξής τραγελαφικό : Φανταστείτε δυο δεξαμενές όπου η μια είναι άδεια και η άλλη γεμάτη . Από τις 17:00 και μετά λοιπόν αρχίζει η μια δεξαμενή να γεμίζει και παράλληλα η άλλη να αδειάζει . Έβλεπες λοιπόν συνδικαλιστές μεγάλου ειδικού βάρους να φεύγουν αφού έκαναν την 20 λεπτη ανάλυση τους στο βήμα και χειροκροτηθήκαν για μια ακόμη φορά από την κατάμεστη αίθουσα και να πηγαίνουν στην επόμενη δεξαμενή όπου τους περίμενε για να ξανακάνουν αυτήν την φορά μια διαφορετική ανάλυση . Η πρώτη ανάλυση με τον μανδύα του συνδικαλιστή ενώ η δεύτερη με τον μανδύα του επιχειρηματία .
3. Για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε την αντιπολίτευση να παράγει έργο με βάση την θεσμική της υποχρέωση και να αναλύει τα κακός κείμενα και μάλιστα με έναν τρόπο που δεν μας έχει συνηθίσει . Υψηλοί τόνοι ,εκνευρισμός ,κορώνες ,αποχωρήσεις από την αίθουσα κ.τ.λ. κ.τ.λ. (είναι αργά για δάκρυα Στέλλα θα ήταν το δικό μου σχόλιο για αυτό που είδα) . Ας είναι όμως αξίζει να το αναφέρουμε και συνδέεται με τα συμπεράσματα που θα βγάλουμε στο τέλος .
4. Για πολλοστή φορά είδαμε την διοίκηση να επαίρεται για τις σημαντικές της επιτυχίες ,για τις γνωριμίες του προέδρου , για τον άριστο τρόπο που χειρίστηκαν τα ζητήματα του κλάδου και για τους υπέροχους νόμους που κατάφεραν να αποσπάσουν αποκλειστικά για τον κλάδο μας και σε παν συνδικαλιστική εμβέλεια .Την είδαμε να εγκαλεί τους συναδέλφους που έβαλαν εμπόδιο στην δήθεν τρικλοποδιά που είχε βάλει στην ταχι πλον ,ταξι μπιτ και σε όλους τους επίδοξους ανταγωνιστές του κλάδου . Δεν δίστασε να πει δια στόματος κάποιου που κάθισε μαζί του στο τραπέζι του προέδρου ότι καταστρέψαμε τον κλάδο γιατί εισηγηθήκαμε και τελικά πέρασε η μη υποχρεωτικότητα του επικόμιστρου στα ράδιο ταξί ενώ το ίδιο το προεδρείο την ιδία στιγμή άνοιγε τον δρόμο των μειώσεων θέτοντας ζήτημα μείωσης της διπλής ταρίφας . 
5. Τι άλλο είδαμε σε αυτό το κλαδικό :
Στροφή στην επιχειρηματικότητα ,
Νόμοι για την Αθήνα που μετά θα αλλάζουν με τροπολογίες για τις άλλες περιοχές
25 λεπτες αναλύσεις των μεγαλο στελεχών 
10λεπτες εγκωμιαστικές και απρόσκοπτες αναλύσεις 
5λεπτες που με βρισιές και τσαμπουκάδες έγιναν 3λεπτες αναλύσεις 
Εγκαταλείψεις από την αίθουσα 
Όλοι περίμεναν την απάντηση του Γρηγόρη λες και είχαν κατέβει για να δουν το ματς . Όλοι περίμεναν τον καβγά .Ακόμα και αυτοί που κάνουν μηδενιστική κριτική δεν άκουσαν τους άλλους συναδέλφους που ανέβηκαν στο βήμα για να πουν κάτι εκτός της διαμάχης .Τους ξεπέρασαν όλοι χωρίς να νοιάζονται για αυτά που είπαν ,για τις σοβαρές επισημάνσεις τους, γιατί ακούστηκαν κι αυτές .Ποιος άκουσε την πρόταση για προσφυγή της ομοσπονδίας στα δικαστήρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος του Ο.Α.Ε.Ε.; Ποιος άκουσε για τα προβλήματα της προμίσθωσης η οποία χαρίζεται στις εταιρίες Α.Ε. με δικαίωμα σύμβασης με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ενώ ο νόμος δεν προβλέπει το ίδιο και για τα φυσικά πρόσωπα ; Κανένας , όλοι περίμεναν τον καβγά . 

Φωνές ,καβγάδες ,διαμάχες ,ίντριγκες ,έπαρση , επιχειρηματικότητα ,θεατρινισμούς , εντυπώσεις ,απαξίωση, αμπελάκια, φακέλους, γραβάτες ,κινήσεις εντυπωσιασμού ,προεκλογική μυρωδιά κ.τ.λ. κ.τ.λ.
Τι δεν είδαμε . Προτάσεις ,συναδελφικότητα , δεσμεύσεις , αποφάσεις ,γνωμοδοτήσεις , αυτοκριτική ,παραδοχή ,συγγνώμες ,συμπεράσματα , όραμα ,μέλλον …

Συμπερασματικά λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι το κλαδικό είχε μεγάλη αξία γιατί προδιαγράφει την πορεία που θα ακολουθήσει ο κλάδος μας τα επόμενα χρόνια .
Διχόνοια ,Διχασμός ,κατακερματισμός και στο τέλος άλωση από τα μεγάλα συμφέροντα .
Δεν μου αρέσει να γίνομαι προφήτης κακών μα η ανάγνωση των γεγονότων αυτό δείχνει . Οι νόμοι 4070 ,4093,και 4199 δεν είναι τίποτε άλλο από το μπάζωμα που έστησαν τα μεγάλα συμφέροντα και που εκεί πρόκειται να βάλουν τα θεμέλια για το μεγάλο τους οικοδόμημα . Η Μέρκελ δεν είπε τυχαία ότι η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα για να επενδύσει κανείς σε τρεις τομείς . Τον τουρισμό , το υπέδαφος και τις μεταφορές .
Εμείς βλέπουμε τα μπάζα και νομίζουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα αλλά όταν θα δούμε τι θα γίνει θα είναι πλέον πολλή αργά αγαπητοί μου συνάδελφοι .Το τεράστιο αυτό οικοδόμημα θα μας έχει κρύψει τον ήλιο και τότε θα μας φάει η υγρασία και το σκοτάδι . 

Με τιμή 
Δεληάγγελος Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε εδώ το σχόλιό σου