Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΥΤΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Ποια μέτωπα περιμένουν τους νέους υπουργούς


Οι σημερινοί υπουργοί που θα διατηρήσουν τις θέσεις τους και τα νέα πρόσωπα που θα κληθούν να στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πλήθος ανοιχτών θεμάτων, που ζητούν κατεπειγόντως λύση


Ραντεβού με τα... προβλήματα έδωσαν όσοι από τους υπουργούς θεωρούν πως θα παραμείνουν και στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Φωτογραφία, από τη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου υπουργικού συμβουλ
Ραντεβού με τα... προβλήματα έδωσαν όσοι από τους υπουργούς θεωρούν πως θα παραμείνουν και στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Φωτογραφία, από τη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου υπουργικού συμβουλίου

"Καυτός" αναμένεται να είναι ο πρώτος μήνας της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, η οποία καλείται να ολοκληρώσει εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων μια σειρά μέτρων που απορρέουν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η μεταρρύθμιση του κράτους. Μέχρι τα τέλη του 2011 πρέπει να τεθούν σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, και παράλληλα να προχωρήσει η διαδικασία κατάργησης οργανικών μονάδων, αλλά και η ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών.

Σύμφωνα με τον πολυνόμο θα πρέπει οι μετακινήσεις των υπαλλήλων στους καταργούμενους και συγχωνευόμενους φορείς να έχουν υπογραφεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, διαφορετικά θα πρέπει να "κλείσουν" οι φορείς και να τεθούν σε εφεδρεία 7.000 υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 27 Νοεμβρίου θα πρέπει να τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εφεδρεία οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι αντίστοιχα που έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας και τουλάχιστον το 53ο έτος της ηλικίας τους.

Οι διευθύνσεις προσωπικού των υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των Αποκεντρωμένων Κρατικών Διοικήσεων, των ΟΤΑ, καθώς και των ΝΠΙΔ και των ΑΕ του Δημοσίου θα πρέπει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να συντάξουν τους πίνακες με τους "έφεδρους" υπαλλήλους.

Η προώθηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας
Η προώθηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας

Το σύνολο των συγκεκριμένων εργαζομένων υπολογίζεται σε περισσότερους από 20.000, εκ των οποίων 12.000 από τον στενό δημόσιο τομέα και 8.000 από τους δημόσιους οργανισμούς. Θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν μέχρι και 24 μήνες και κατόπιν θα συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη. Αμέσως θα απολυθούν και θα τεθούν σε καθεστώς συνταξιοδότησης περίπου 4.000 μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
"Γκάζι" για άνοιγμα επαγγελμάτων και αποκρατικοποιήσεις


Τρεις σοβαρές εκκρεμότητες, στις οποίες εμπλέκεται σχεδόν το σύνολο των απασχολούμενων στις μεταφορές και προκύπτουν τόσο από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα όσο και από την άμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, έχει να αντιμετωπίσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.


Συγκεκριμένα, πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας τόσο στις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) όσο και στις εταιρείες του Ομίλου ΟΣΕ. Ηδη οι αντιδράσεις των εργαζομένων, που οδήγησαν και στις πολυήμερες απεργίες του προηγούμενου διαστήματος, είναι σφοδρές, ενώ και οι διοικήσεις των εταιρειών παραδέχονται ότι η μετατροπή εργαζομένων σε? εφέδρους ύστερα από το κύμα των μετατάξεων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο συγκοινωνιακό έργο τόσο σε επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών όσο και συχνότητας δρομολογίων.


Ταξί - φορτηγά
Σε "καυτή πατάτα" αναμένεται να μετατραπεί όμως και το άνοιγμα του κλάδου των ταξί και των φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ, καθώς και οι δύο κλάδοι αντιδρούν εντονότατα στο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Ραγκούσης, και επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.


Παρά τις αλλαγές που ανακοίνωσε πρόσφατα ο κ. Ραγκούσης, τόσο οι ιδιοκτήτες ταξί όσο και το κόμμα της ΝΔ διαφωνούν με το νομοσχέδιο.


Κι αυτό γιατί μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, να διέγραψε το κομματικό του στέλεχος και πρόεδρο των αυτοκινητιστών ταξί, Θύμιο Λυμπερόπουλο, για τις φραστικές απειλές κατά του διοικητή του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλου, ωστόσο το νομοσχέδιο Ραγκούση δεν διαθέτει πολλούς υποστηρικτές μέσα στη ΝΔ.


Στις σοβαρές εκκρεμότητες του υπουργείου εντάσσεται και η πλήρης απελευθέρωση του κλάδου φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ από την 1η Ιανουαρίου 2012, η οποία έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα ταξί και καταργεί τη μεταβατική περίοδο, που με τον παλαιότερο νόμο Ρέππα έληγε τον Ιούνιο του 2013.


Παράλληλα εκκρεμούν και οι αποκρατικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των ΕΛΤΑ, η επέκταση της σύμβασης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας για είκοσι χρόνια ακόμα έως το 2046, για την οποία καταβάλλεται προσπάθεια να προχωρήσει φέτος, και η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.


Μ. ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


Μετακινήσεις

Με νέο σύστημα θα εισαχθούν οι φετινοί μαθητές της Α' Λυκείου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Με νέο σύστημα θα εισαχθούν οι φετινοί μαθητές της Α' Λυκείου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Μέχρι τις 27 Νοεμβρίου επίσης θα πρέπει να έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις μετακίνησης των υπαλλήλων από τους φορείς που καταργούνται και συγχωνεύονται, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι 11 μεγάλοι οργανισμοί (ΕΡΤ, ΟΔΔΥ κ.λπ.). Από τους φορείς υποδοχής, με ευθύνη των διοικήσεων, θα τεθούν σε εφεδρεία μέχρι τα τέλη του έτους ισάριθμοι υπάλληλοι με τους μεταφερόμενους, που ανήκουν στην κατηγορία ΥΕ και ΔΕ με τη μικρότερη προϋπηρεσία. Εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα τέλη του έτους, τότε από την 1-1-2012 θα τεθούν σε εφεδρεία το σύνολο των υπαλλήλων ΔΕ και ΥΕ του φορέα υποδοχής.


Εντός του Νοεμβρίου πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάργησης των 150.000 κενών οργανικών θέσεων στο Δημόσιο.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ



ΥΠΕΚΑ
Αυθαίρετα και σκουπίδια

Η υλοποίηση της ρύθμισης για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων μαζί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, αποτελούν τις μεγάλες εκκρεμότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το σχέδιο νόμου για τον νέο τρόπο έκδοσης των αδειών δόμησης, στο οποίο περιλαμβάνεται η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης των ημιϋπαίθριων, επρόκειτο να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, πριν ξεσπάσει η πολιτική κρίση . Στο τέλος Οκτωβρίου εξάλλου έληξε η διαβούλευση με τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και αναμενόταν η κωδικοποίηση των θέσεων των δύο μερών ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Στον τομέα της ενέργειας, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η πρόσβαση των ιδιωτών στη διάθεση του λιγνίτη που συνδυάζεται με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Μ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πονοκέφαλος νέο εξεταστικό σύστημα και "Καλλικράτης" σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Τέσσερις βασικές εκκρεμότητες θα πρέπει να διαχειρισθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες σχετίζονται με τα σχολικά βιβλία, την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, το νέο εξεταστικό σύστημα και τον "Καλλικράτη" σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Το ζήτημα που χρήζει άμεσης λύσης αφορά την εκτύπωση και τη διανομή των σχολικών βιβλίων. Αναφορικά με τον νέο νόμο-πλαίσιο, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, καθώς δεν έχουν συγκροτηθεί όλες οι επιτροπές των ΑΕΙ-ΤΕΙ, οι οποίες θα κινήσουν την εκλογική διαδικασία για την εκλογή των εσωτερικών μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης. Σχετικά με τον "Καλλικράτη" σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, το υπουργείο Παιδείας είχε προαναγγείλει πριν από λίγες ημέρες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, ζητώντας μάλιστα έως τις 10 Δεκεμβρίου τις προτάσεις των Ιδρυμάτων. Τέλος εκκρεμεί από πλευράς υπουργείου Παιδείας η ανακοίνωση του νέου συστήματος εισαγωγής για τα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, που αφορά τους φετινούς μαθητές της Α' Λυκείου. Το υπουργείο έχει φέρει στη δημοσιότητα εδώ και πολύ καιρό το περίγραμμα των αλλαγών, αλλά απομένουν σημαντικές λεπτομέρειες για τα εξεταζόμενα μαθήματα και τον ρόλο των πανεπιστημίων στην επιλογή των φοιτητών.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Στο τραπέζι χρέη, συγχωνεύσεις και συνταγογράφηση

Χρέη, συγχωνεύσεις τμημάτων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είναι τα βασικά ανοιχτά ζητήματα του υπουργείου Υγείας.

Οι οφειλές των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, μόνο για φάρμακα, ξεπερνούν το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Πολύ μεγάλες είναι οι οφειλές προς τους προμηθευτές λοιπού υγειονομικού υλικού, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε "εμπάργκο" προμηθειών το επόμενο διάστημα.

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως έχει οδηγηθεί και η προσπάθεια συγχώνευσης κλινικών και τμημάτων του ΕΣΥ. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν είναι σε θέση ξεπεράσουν γρήγορα τα όποια προβλήματα προκύπτουν, με βασικότερο τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις των γιατρών.

Στον αέρα βρίσκεται και η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλύπτει από την 1η Νοεμβρίου το 95% των ασφαλισμένων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ). Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καλεί τα μέλη του να μην παραλάβουν τα ενιαία συνταγολόγια του Οργανισμού, καθώς δεν έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις λειτουργίας του και οι αμοιβές των γιατρών που θα συμβληθούν.

Πολλές επιφυλάξεις υπάρχουν και για την εγκυρότητα των καταγραφών στο ηλεκτρονικό σύστημα "ESYnet", στο οποίο υποτίθεται ότι "περνούν" τα οικονομικά στοιχεία των νοσοκομείων.

Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους διοικητές να ενημερώνουν το σύστημα με στοιχεία, αλλά εκκρεμεί η αυτοματοποίησή του.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ



ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στοίχημα η εργασιακή ειρήνη

Πολλά ανοιχτά "μέτωπα" υπάρχουν στον χώρο της Δικαιοσύνης που αφορούν την προώθηση επειγόντων θεσμικών μέτρων, αλλά και τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις όλων των φορέων (δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων), που "πάγωσαν" προσωρινά εν όψει της κρίσιμης πολιτικής κατάστασης.

Τα πρώτα κρίσιμα βήματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης αφορούν τις διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή δύο νομοσχεδίων που έχουν ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και αφορούν την ποινική αντιμετώπιση των ναρκωτικών, καθώς και φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Επείγουσα θεωρείται και η προώθηση πολυνομοσχεδίου που θα επιχειρεί για ακόμα μία φορά την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης σε όλους τους κλάδους (πολιτική, ποινική, διοικητική). Οι προωθούμενες ρυθμίσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και αποχές των δικηγόρων, που αποκρούουν το "πέρασμα" δικαστηριακής ύλης στους συμβολαιογράφους.

Δικηγόροι
Η "καυτή πατάτα" για το υπουργείο Δικαιοσύνης συνδυάζεται με τις αντιδράσεις των δικηγόρων στο νομοσχέδιο για τις απαλλοτριώσεις, καθώς και με την ολοκλήρωση της "απελευθέρωσης" του επαγγέλματος που θα φέρει δικηγορικές εταιρείες - χταπόδια σε όλη την επικράτεια, αλλά και πολλές αντιδράσεις διαφορετικού περιεχομένου και επιπέδου.

Οι κινητοποιήσεις των δικαστικών λειτουργών με στάσεις εργασίας σταμάτησαν στο "παρά 5" πριν να μετατραπούν σε "πάγωμα" έκδοσης αποφάσεων, αλλά τίποτα δεν αποκλείει την επανάληψή τους εφόσον η κυβέρνηση (το υπουργείο Οικονομικών) προχωρήσει σε νέες περικοπές των αποδοχών τους, πέραν του 38%. Το υπουργείο Δικαιοσύνης καλείται να αποφασίσει εάν με τον νέο Οργανισμό των Δικαστηρίων θα αλλάξει το σύστημα προαγωγών και το καθεστώς αργίας των δικαστικών λειτουργών.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε εδώ το σχόλιό σου