Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Στο πνεύμα Ρέππα και ο Βορίδης

ΤΑΞΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κώστας Ντελέζος

Αλλαγές στο νομοσχέδιο του πρώην υπουργού Υποδομών Γιάννη Ραγκούση για την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί ετοιμάζει ο νέος υπουργός Μάκης Βορίδης, ανοίγοντας παράθυρο για τη θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων στη χορήγηση των νέων αδειών. Μάλιστα, εναλλακτικά εξετάζεται η επαναφορά του Προεδρικού Διατάγματος Ρέππα, η ρύθμιση του οποίου είχε γίνει δεκτή από τη ΝΔ.
Για τη σύνταξη της νέας ρύθμισης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Υποδομών, «θα ληφθούν υπόψη όλες οι θέσεις, όμως πρωτίστως θα διευκρινιστεί - με αντικειμενική μελέτη - ποιες επακριβώς είναι οι διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, δεδομένου ότι το περιεχόμενο της απελευθέρωσης δεν υπάρχει στο Μνημόνιο».
Μάλιστα, προσθέτουν ότι και σε πρόσφατη απάντηση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν (σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ, Νίκου Σαλαβράκου) αναφέρθηκε πως «στο Μνημόνιο Στήριξης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Επιτροπής δεν γίνεται ρητή μνεία για την απελευθέρωση των αδειών ταξί».
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε ρύθμιση για τα ταξί, καθώς εάν δεν συμβεί αυτό ώς το τέλος του χρόνου, το επάγγελμα θα απελευθερωθεί πλήρως και χωρίς κανόνες από 1/1/2012.
Προκειμένου, δε, να καταλήξει στο ζήτημα των ταξί, εξετάζει λεπτομερώς το νομοσχέδιο Ραγκούση που καταργούσε τα πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα, το οποίο συντάχθηκε αφενός με βάση τα ισχύοντα σε άλλες χώρες και αφετέρου ύστερα από διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου.
Το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες ταξί είχαν συμφωνήσει με το μεγαλύτερο μέρος της ρύθμισης Ρέππα - αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Υποδομών - είναι πιθανόν να ληφθεί υπόψη από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου στην καινούργια ρύθμιση που θα ετοιμάσει, δεδομένου ότι και τα χρονικά περιθώρια για την έναρξη διαλόγου με τους ιδιοκτήτες από μηδενική βάση είναι πλέον πολύ στενά.
Επιπλέον, αναφέρουν ότι υπέρ της ρύθμισης Ρέππα είχαν ταχθεί και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ερχόμενοι σε άμεση αντιπαράθεση με τον Γιάννη Ραγκούση.
πηγή: Τα Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε εδώ το σχόλιό σου